FIFA Wereldbeker

December 18, 2022

Finale FIFA Wereldbeker 2022 - Argentinië vs. Frankrijk

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Na een intense maand van spannende en competitieve wedstrijden, loopt de FIFA World Cup eindelijk ten einde. Teams van over de hele wereld hebben het uitgevochten op het veld, allemaal delen ze de droom om de meest iconische trofee in het hele voetbal in de wacht te slepen, waarbij sommigen naar voren kwamen als verrassende kanshebbers en anderen niet aan de verwachtingen voldeden. 

Finale FIFA Wereldbeker 2022 - Argentinië vs. Frankrijk

En het heeft allemaal geleid tot één laatste wedstrijd - een epische wedstrijd tussen de finalisten van 2014 Argentinië en terugkerend kampioen Frankrijk! Deze overheerlijke clash, die zondag in het Lusail Iconic Stadium wordt gespeeld, is al jaren in de maak en is klaar om een absolute knaller te worden.

Het perfecte einde?

Jarenlang hebben voetbalfans ruzie gemaakt of Lionel Messi echt de beste speler is die ooit het veld sierde, of dat hij gewoon een van de beste is. Hoewel hij zo ongeveer alles heeft gewonnen wat je maar kunt bedenken op clubniveau, was zijn grootste kritiek zijn gebrek aan titels op internationaal niveau.

Dit was duidelijk iets dat op Messi zelf drukte, niet omdat het hem kon schelen wat anderen van zijn carrière dachten, maar omdat het altijd zijn droom was geweest om titels terug te brengen naar zijn geboorteland Argentinië en vreugde te brengen aan zijn volk.

Hoewel de druk en verwachtingen die op hem werden uitgeoefend duidelijk aanmatigend en onrealistisch waren, wogen ze duidelijk op hem toen hij één WK- en twee Copa America-finales verloor. Na het missen van een strafschop in die tweede Copa America-finale, verliet Messi zelfs even het nationale team - niet in staat om de immense teleurstelling te verwerken.

Maar de zevenvoudig Ballon d'Or-winnaar zou uiteindelijk terugkeren naar de kant van Albiceleste om te proberen zijn ultieme droom opnieuw te vervullen, en het was vorig jaar in Brazilië dat hij er eindelijk in slaagde die te verwezenlijken. 

Tegenover Brazilië in het Maracana-stadion - hun historische rivalen op hun thuisveld - vocht Argentinië met hart en ziel en gaf het alles wat ze hadden om uiteindelijk de beker te winnen na een 1-0 overwinning. Messi's blijdschap en opluchting waren duidelijk, alsof er zojuist een enorme last van zijn schouders was gevallen.

Messi had geleverd wat hij altijd al had gewild, en dat kon niemand hem ooit afnemen.

En zo komen we aan bij dit WK, Messi's laatste dans. Het kleine genie is niet alleen op zijn best geweest - ondanks zijn leeftijd van 35 jaar - maar het lijkt er zelfs op dat hij het naar zijn zin heeft in plaats van het hele toernooi te lijden.

Als aanvoerder van een opkomend team vol beloften en jong talent, is Messi erin geslaagd om te doen wat iedereen altijd van hem vroeg, onredelijk: een niet-indrukwekkende Argentijnse kant kiezen en ze naar de finale brengen - op dezelfde manier als Maradona deed in Mexico 1986.

Of hij het nu weet te winnen zoals Maradona deed, of dat ze vallen voor een Frans team dat wordt gezien als de meerdere van beide partijen, zijn legende is gecementeerd. Maar het team verzamelt zich rond hun kapitein en geeft hem het afscheidscadeau van zijn leven? Kunnen ze de mensen in Argentinië de ultieme vreugde brengen?

De eerste back-to-back kampioen van de 21ste eeuw?

Les Bleus arriveert in het Lusail-stadion als de eerste kampioen in 24 jaar die deelneemt aan een opeenvolgende finale en het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

Zelfs met meer dan een half dozijn spelers van het eerste elftal geblesseerd - waaronder verschillende WK-winnaars in 2018 - hebben Les Bleus laten zien dat ze de sterkste en meest complete ploeg van het hele toernooi zijn.

Gedurende het hele toernooi hebben ze zelden last gehad van een van hun rivalen, en afgezien van hun 1-0 nederlaag tegen Tunesië - een wedstrijd waarin Frankrijk alle spelers van het eerste elftal rust liet - hebben ze niet langer dan een paar minuten.

Hoewel de kracht van Frankrijk ligt in de kracht van hun hele team, is het bijna onmogelijk om hun meest briljante speler - Kylian Mbappé - niet in de schijnwerpers te zetten. Hij staat niet alleen op gelijke hoogte met Messi in de race om de Gouden Schoen met 5 doelpunten, maar hij is de hele beker op zijn best geweest.

Ook al scoorde hij niet in de kwartfinale of halve finale, hij was absoluut cruciaal voor alle aanvalsinspanningen van Frankrijk - hij assisteerde en creëerde belangrijke doelkansen tijdens beide wedstrijden en liet daarbij een aantal van zijn fantastische dribbels en vaardigheden zien.

Gezien het feit dat het verhaal achter de run van Argentinië zeer sterk gericht is op Messi, is het moeilijk om het duel met zijn PSG-teamgenoot niet tot een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van deze wedstrijd te maken. Immers, nu Ronaldo en Messi in de nadagen van hun carrière zitten, staat er een nieuwe generatie reuzen op en heeft Mbappé keer op keer bewezen voorop te lopen in het gesprek.

De echte vraag hier is of het tijd is voor Mbappé, de nieuwe superster, om de wereld over te nemen, of dat de Messi en de oude garde nog een laatste kans krijgen voordat ze verdwijnen in zonsondergang.

Wie neemt de beker mee naar huis?

Argentinië en Frankrijk, een echte WK-klassieker, hebben elkaar drie keer ontmoet in het WK. 

Hun eerste twee ontmoetingen vonden plaats in de groepsfase - beiden eindigden met een overwinning in Argentinië - eerst in 1930 en later tijdens het WK van 1978 in Argentinië, waar de gastheren de wedstrijd met 2-1 zouden winnen en ze knock-out zouden slaan. van de beker. 

Hun meest recente wedstrijd was pas 4 jaar geleden, tijdens de Ronde van 16 van het WK 2018 in Rusland. Een van de beste wedstrijden van het hele toernooi, Frankrijk zou de wedstrijd met 4-3 winnen.

In termen van algemeen record hebben beide partijen het 12 keer tegen elkaar opgenomen, met zes Albiceleste-overwinningen, drie gelijke spelen en drie Franse overwinningen.

Met beide teams bekend als partijen die de voorkeur geven aan aanvallend voetbal, heeft deze wedstrijd alles in zich voor een klassieke WK-finale - vooral als de wedstrijd net zo open is als toen deze partijen tegenover elkaar stonden in Rusland 2018.

Als je denkt dat dit het geval is, zijn de Over 2.5 goals te vinden voor een prijs van 2.30 bij Betsson, wat van grote waarde lijkt te zijn.

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
About

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries
undefined is not available in your country. Please try:

Laatste nieuws

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen
2024-06-02

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen

Nieuws