De geschiedenis van het wedden in België gaat terug tot de 15e eeuw toen historici kaartspellen ontdekten en a nationale Loterij. In die tijd was gokken een markt zonder regelgeving en controle. Er waren geen regels of een organisatie om de activiteit te beperken. De eerste bekende gebeurtenis op de Belgische gokmarkt was de oprichting van de nationale loterij.
Sindsdien is de gokcultuur door de jaren heen constant gegroeid. Om aan de groeiende vraag te voldoen, is er een toename van sportweddenschappen en meer casino-opties, wat heeft geleid tot de opkomst van gokken in paardenraces.
In 1999 werd de Belgische Kansspelcommissie opgericht. Ook werd de kansspelwet aangenomen, die tot op heden wordt gebruikt om juridische zaken over kansspelen te dicteren. De Belgische Kansspelcommissie was belast met de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat nieuwe gokorganisaties een vergunning krijgen op voorwaarde dat ze aan de vereiste normen voldoen. Ook wordt gecontroleerd of de bookmarkers werken volgens de Kansspelwet.
Online gokken werd in 2002 gelegaliseerd. Sindsdien zijn er talloze bookmakers op de markt gekomen om de dienst aan te bieden. De ontvangst van de leuke en spannende activiteit was positief. Veel mensen hebben weinig of geen bedenkingen bij gokken.
Tegenwoordig wedden in België
2011 was een belangrijke mijlpaal voor gokken in België. De online gokwet van het land werd volledig van kracht. Er werden enkele wijzigingen in de wet van 1999 doorgevoerd. Sinds 2011 hebben veel internationale bookmakers de markt uitgebuit. Tegenwoordig voert de kansspelcommissie in het land zowel online als offline gokactiviteiten uit. Als vereiste om in België actief te zijn, moeten aanbieders van gokdiensten zorgen voor fysieke aanwezigheid. Bij online gokken bedragen de standaard belastingtarieven die in het hele land worden gebruikt 11%.
De wetten voor gokken zijn gelijk in die zin dat ze ervoor zorgen dat gokkers niet worden uitgebuit en dat de aanbieders actief blijven. Er is bijvoorbeeld een wet die stelt dat de maximale inzetlimiet € 500 ($ 567) per week is. Deze wet is ingesteld om de veiligheid van spelers te waarborgen en het witwassen van geld via gokplatforms te voorkomen. Deze wet heeft geen invloed op Belgische spelers die wedden op internationale bookmakers.
De wetten over gokken zijn erg streng en kunnen bij overtreding leiden tot vervolging en hoge straffen. In het land zijn niet-geautoriseerde bookmakers actief. Om deze bookmakers veilig te gebruiken zonder in de problemen te komen, gebruik je altijd een VPN. Op dit moment zijn er geen belastingen op winsten in het land.