Nieuws

October 31, 2023

Het FIFA-EA-sportpartnerschap: een waarschuwend verhaal over onderhandelingen en gevolgen

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Dertig jaar geleden sloot FIFA, de hoogste autoriteit op het gebied van de mondiale sport, een licentieovereenkomst met een jong sportgamingbedrijf, EA Sports. Uit deze samenwerking is een van de meest succesvolle videogamefranchises uit de geschiedenis voortgekomen: FIFA-voetbal. Door de jaren heen zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren van het spel verkocht en is het synoniem geworden met de naam en faam van FIFA en zijn evenementen.

Het FIFA-EA-sportpartnerschap: een waarschuwend verhaal over onderhandelingen en gevolgen

Het onderhandelingsspel

Onlangs, toen het tijd was om hun deal te verlengen, waren FIFA en EA Sports het oneens over de vergoedingen. De FIFA verzocht om de vergoeding te verdubbelen van $ 150 miljoen naar $ 300 miljoen, maar EA Sports weigerde toe te geven. Beide partijen hielden stand, waardoor de FIFA afstand deed van het partnerschap.

EA Sports FC 24: het nieuwe FIFA-spel

Niet afgeschrikt door het einde van hun 30-jarige relatie, lanceerde EA Sports hun nieuwste voetbalgame-editie als EA Sports FC 24. Ondanks dat het de naam FIFA niet droeg, kreeg het spel snel geloofwaardigheid met de aanwezigheid van Manchester City-superster Erling Haaland op de cover. Gamers, zowel in de sport- als de voetbalgamefranchise, erkenden EA Sports FC 24 als de nieuwe FIFA-game.

De blunder van de FIFA

De arrogantie van de FIFA door aan te nemen dat EA Sports zich eerst zou terugtrekken, bleek een kostbare vergissing te zijn. EA Sports heeft een sterke reputatie in de wereld van sportgames en levert al drie decennia hoogwaardige voetbalgames. Hun portfolio omvat titels als Madden NFL-voetbal, NHL-hockey, NBA LIVE-basketbal, NCAA Football, Tiger Woods PGA TOUR-golf en UFC. Gamers zijn loyaal aan EA Sports en het FIFA-label heeft voor hen weinig betekenis.

De gevolgen

Het verliezen van het FIFA-label zou wel eens in het voordeel van EA Sports kunnen werken. De FIFA heeft in de loop der jaren te maken gehad met talloze schandalen en controverses, waardoor haar reputatie onder voetbalfans is aangetast. Van beschuldigingen van corruptie tot twijfelachtige sponsorbeslissingen: de FIFA heeft blijk gegeven van een gebrek aan begrip en verbondenheid met haar schare fans. Als gevolg hiervan hebben voetbalfans de nieuwe EA Sports FC 24-game omarmd, waardoor de FIFA met lege handen staat en een inkomensverlies van $ 150 miljoen lijdt.

Afhaal

Het partnerschap tussen FIFA en EA Sports dient als een waarschuwend verhaal over onderhandelingen en gevolgen. Het benadrukt het belang van wederzijdse overeenstemming en begrip in zakelijke relaties. Het onvermogen van de FIFA om de waarde van EA Sports en de veranderende gevoelens van voetbalfans te erkennen, heeft hen veel gekost. Als organisaties is het cruciaal om je aan te passen aan en te luisteren naar de behoeften en voorkeuren van je publiek om succes en relevantie te behouden.

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
About

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries
ThunderPick
Bonus $ 2.000

Laatste nieuws

Duik in de sensatie: Keeneland's aankomende Doubledogdare Stakes Picks
2024-04-18

Duik in de sensatie: Keeneland's aankomende Doubledogdare Stakes Picks

Nieuws