Nieuws

June 30, 2023

België en Nederland beginnen met de invoering van een verbod op advertenties voor sportweddenschappen

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

België en Nederland hebben nieuwe regels uitgevaardigd om openbare weddenschappen en gokadvertenties vanaf 1 juli 2023 te beperken. In België zullen de nieuwe regels van invloed zijn op alle vormen van advertenties voor sportweddenschappen, inclusief shirtsponsoring. De Nationale Loterij vormt echter een uitzondering vanwege haar liefdadigheidsbijdragen.

België en Nederland beginnen met de invoering van een verbod op advertenties voor sportweddenschappen

Hervormingen in beide België En Nederland voortvloeien uit de invloed van de respectieve overheidscijfers van de twee landen. Vincent Van Quickenborne, de Belgische minister van Justitie, en Franc Weerwind, de Nederlandse minister van Rechtsbescherming, leiden de aanklacht om openbare gokadvertenties te verbieden.

Een vergelijkbare situatie is momenteel aan de gang in Australië, waar het parlementaire onderzoeksteam onlangs zijn rapport heeft uitgebracht. Het verslag beveelt aan gokadvertenties in vier fasen te verbieden binnen een periode van 3 jaar. De regering moet de aanbevelingen echter nog publiekelijk steunen.

Terug in België presenteerde Van Quickenborne in mei 2022 een koninklijk besluit dat reclame voor weddenschappen verbiedt, waarbij hij een vergelijking trekt met "het nieuwe roken". In juli van datzelfde jaar maakte zijn Nederlandse tegenhanger, Weerwind, zijn eigen reeks hervormingen bekend.

In maart 2023 heeft de Belgische regering een vergaand verbod aangekondigd reclame voor weddenschappen en kansspelen, met inbegrip van sportsponsoring. Na 1 juli 2023 zijn alle gokadvertenties illegaal op openbare media zoals radio, tv, tijdschriften, kranten en openbare plaatsen.

Daarnaast mogen wedbedrijven vanaf 1 januari 2025 geen reclame meer maken voor hun diensten in stadions. De nieuwe wet voorkomt gereguleerde exploitanten van sportweddenschappen vanaf 1 januari 2023 ook van het sponsoren van professionele sportteams. 

Milder verbod in Nederland

op 1 juli de Kansspelautoriteit (KSA) heeft officieel het verbod op weddenschappen ingevoerd, terwijl het beweert dat het verbod iets milder is dan dat van België. Het is nu illegaal voor Nederlandse gokbedrijven om te adverteren op televisie, radio, kranten en tijdschriften. Dit omvat ook advertenties op openbare plaatsen zoals billboards en bushaltes.

Gelukkig gaat online marketing gewoon door, zij het met strengere regels. Wedbedrijven kunnen reclame maken voor hun diensten via de algemene online, sociale media-apps, direct mailing en on-demand tv.

De KSA heeft de exploitanten duidelijk gemaakt dat het doel van het verbod is om kwetsbare groepen, waaronder jongvolwassenen, te beschermen tegen gokverslaving. Bovendien heeft de toezichthouder herhaald dat gokbedrijven een goed wervingsbeleid moeten hebben.

De Autoriteit verklaarde:

"De KSA waarschuwt vergunninghouders om geen grenzen te verleggen. Als de KSA evidente overtredingen constateert, zal zij direct handhavend optreden."

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
About

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries
undefined is not available in your country. Please try:

Laatste nieuws

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen
2024-06-02

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen

Nieuws