FIFA Wereldbeker

December 14, 2022

Halve finale FIFA Wereldbeker 2022 - Frankrijk vs Marokko

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter

De halve finales van de FIFA Wereldbeker 2022 gaan deze woensdag verder in het Al Bayt-stadion met een wedstrijd die maar weinigen van ons ooit hadden kunnen bedenken in deze fase, terwijl terugkerend kampioen Frankrijk het opneemt tegen de revelatie van het toernooi - Marokko.

Halve finale FIFA Wereldbeker 2022 - Frankrijk vs Marokko

Met een van de beste aanvallen ter wereld tegen de meest onwaarschijnlijke verdediging die het toernooi tot nu toe heeft gezien, zullen de vonken zeker vliegen als het Franse team probeert hun weg te vinden naar hun tweede opeenvolgende WK-finale, terwijl Marokko wedijvert om hun historische run voort te zetten helemaal naar glorie.

Underdogs of gigantische moordenaars?

Er zijn maar heel weinig mensen die eerlijk kunnen beweren dat ze Frankrijk tegen Marokko in hun WK-haakjes hebben sinds voordat het toernooi begon. 

Marokko arriveerde niet alleen in Qatar als de 22e best gerangschikte nationale ploeg ter wereld - met een kans van 250,00 om het toernooi te winnen - maar ze werden ook opgenomen in een van de moeilijkste groepen van de hele competitie. Met Kroatië, nog een verrassende halve finalist, en België - op dat moment de nummer 2 van de wereld - leek er niet veel kans te zijn voor Marokko om voorbij de groepsfase te komen.

De Noord-Afrikaanse kant maakte echter indruk in hun eerste wedstrijd, waar ze Kroatië op een nul-nul gelijkspel hielden dankzij een indrukwekkend verdedigend optreden. Ze zouden dan enorm van streek raken toen ze een ouder wordende Belgische ploeg met 2-0 uit elkaar haalden en later de eerste plek in hun groep veiligstelden tegen Canada.

Als hun toernooi daar zou eindigen, zou het al een indrukwekkende run zijn geweest voor de Marokkaanse kant. Ze waren echter nog lang niet klaar.

Marokko nam het op tegen een Spaanse kant die hoge verwachtingen had van een diepe run en slaagde erin hen 120 minuten op afstand te houden, na een indrukwekkend strafschoppenspel.

Na de Spanjaarden te hebben uitgeschakeld, stond Marokko in de kwartfinale tegenover Portugal. Met Portugal dat een nadrukkelijke 6-1 overwinning boekte tegen Zwitserland, waren er verwachtingen dat de Portugese aanval te zwaar zou zijn voor de Atlas Lions.

De Afrikaanse kant bewees echter opnieuw dat niet-gelovigen het bij het verkeerde eind hadden, want ze slaagden erin om de Seleção das Quinas de hele wedstrijd in ketenen te houden, terwijl ze allemaal een eigen doelpunt wisten te scoren om de wedstrijd in reguliere speeltijd met 1-0 te winnen. Door deze overwinning was Marokko de eerste Afrikaanse ploeg ooit die het haalde Halve finales WK.

Kan Frankrijk opeenvolgende finales bereiken?

Wat valt er over deze Franse kant te zeggen dat nog niet is gezegd? Niet alleen hebben de terugkerende kampioenen de vloek van de terugkerende kampioenen van zich afgeschud door de halve finale te halen, maar ze hebben dit ook gedaan door er routinematig uit te zien als het beste team van het toernooi.

Het getuigt van de verlegenheid van de rijkdommen van Frankrijk in hun selectie dat, zelfs met meer dan een half dozijn spelers van het eerste elftal geblesseerd, Les Bleus op enig moment tijdens de beker op geen enkele afdeling ontbrak.

Velen maakten zich zorgen toen Ballon D'Or-winnaar Karim Benzema een paar weken voor aanvang van het toernooi werd uitgesloten, omdat hij een van de sleutelfiguren was in de aanval van Frankrijk. Men kan echter gemakkelijk stellen dat zijn aanwezigheid niet enorm is gemist, aangezien zowel Oliver Giroud als Mbappé tijdens zijn afwezigheid hun taken op het gebied van doelpunten hebben opgevoerd en in totaal 9 doelpunten hebben gescoord.

De confrontatie met Engeland in de kwartfinales was absoluut de grootste test die Frankrijk tot nu toe heeft doorstaan. Hoewel een gemiste strafschop aan het einde van de wedstrijd misschien het verschil was, leek Frankrijk tijdens dit gelijkspel nooit echt in groot gevaar te worden uitgeschakeld.

Door de score in de 17e minuut te openen door een lange-afstandsaanval van Tchouameni, had Frankrijk het grootste deel van de wedstrijd de controle terwijl ze het aanvallende spel van Engeland keer op keer dwarsboomden. 

In de 52e minuut werd Saka echter geacht te zijn gestruikeld door de Franse doelpuntenmaker Tchouameni in het gebied, waardoor Harry Kane de kans kreeg een penalty om te zetten en de wedstrijd gelijk te trekken. De wedstrijd begon daarna en beide teams hadden een aantal geweldige kansen om hun ploeg op voorsprong te zetten, terwijl Saka chaos bleef aanrichten langs de rechtervleugel.

Het was in de 78e minuut dat Frankrijk eindelijk de impasse zou doorbreken, aangezien een mislukte hoekschop zijn weg terug zou vinden naar het gebied, waar Giroud de bal langs Pickford zou koppen om Frankrijk opnieuw op voorsprong te zetten.

Engeland zou nog een geweldige laatste kans hebben om gelijk te maken toen Hernandez op onverklaarbare wijze Mount NFL-stijl tackelde in het gebied met de bal lang niet in de buurt, wat Engeland weer een penalty opleverde. Dit keer mocht het echter niet zo zijn, want Harry Kane schoot de bal over de lat en maakte een einde aan de ambities van Engeland.

Hoewel een doelpunt de wedstrijd hoogstwaarschijnlijk naar verlenging zou hebben geduwd, had Frankrijk in de hele wedstrijd nooit de score tegen hen en ondanks Saka's avonturen op de rechtervleugel leken ze nooit echt het gevaar te lopen de wedstrijd te verliezen.

Favorieten of underdogs? Aanval of verdediging?

Met slechts één doelpunt tegen in hun vijf wedstrijden, heeft de Marokkaanse verdediging laten zien een van de meest getalenteerde en gedisciplineerde in het internationale voetbal te zijn. Afgezien van een eigen doelpunt tegen Canada, hebben ze in hun hele reeks geen doelpunt tegen gekregen.

Terwijl ze erin slaagden de Spaanse en Portugese aanvallers af te sluiten in de vorige knock-outrondes, staat de Marokkaanse verdediging tegen Frankrijk voor de grootste uitdaging tot nu toe. De Franse aanval - zelfs zonder Benzema - is een van de meest dodelijke en getalenteerde in het hele toernooi gebleken, met een gemiddelde van 2,2 doelpunten per wedstrijd.

Uiteindelijk zal de sleutel tot deze wedstrijd zijn of Marokko de Franse verdediging lang genoeg kan neutraliseren om zelf een doelpunt te maken, of om de wedstrijd tot strafschoppen te brengen en te hopen op nog een wonder.

Hoewel het zeker een hele opgave is voor Marokko om dit voor elkaar te krijgen, op odds van 4.15 bij Paf, Marokko die doorgaat naar de finale lijkt een goede waarde voor wie van een Assepoester-verhaal houdt.

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
Over

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries
undefined is not available in your country. Please try:

Laatste nieuws

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen
2024-06-02

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen

Nieuws