FIFA Wereldbeker

December 12, 2022

Halve finale FIFA Wereldbeker 2022 - Argentinië vs. Kroatië

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter

De laatste week van de FIFA Wereldbeker 2022 staat voor de deur en er zijn nog maar 4 teams over! 

Halve finale FIFA Wereldbeker 2022 - Argentinië vs. Kroatië

Na een zinderende kwartfinale vol geweldig voetbal, overweldigende emoties en enkele historische verrassingen, blijven alleen Argentinië, Kroatië, Frankrijk en Marokko in de strijd om de meest begeerde voetbaltrofee.

Twee pre-toernooi favorieten en twee underdog teams zullen strijden om de eer en, indien FIFA Wereldbeker 2022 heeft ons alles geleerd, het is dat alles kan gebeuren!

Complicaties op het laatste moment

In de 82e minuut genoot Argentinië een comfortabele voorsprong van twee doelpunten tegen Nederland na wat een zeer intense en fysieke wedstrijd was geweest. 

Een voorsprong nemen in de 35e minuut nadat een briljante Lionel Messi-bal Nahuel Molina doorzette tegen de Nederlandse keeper, waarna het kleine genie zelf zijn voorsprong vanaf de penaltystip in de 73e zou verdubbelen om de Nederlandse aspiraties vrijwel te beëindigen - vooral omdat ze hadden niet veel in de wegen tegen de Argentijnse verdediging.

Daar kwam echter verandering in in de 83e minuut, toen invaller Wout Weghorst een fantastisch centrum van Berghuis naar binnen kopte om Oranje een kans te geven. Dankzij alle vijandigheid en overtredingen tussen beide partijen werd 10 minuten blessuretijd toegekend door de scheidsrechter, en Nederland maakte er het beste van door in de laatste minuut van de wedstrijd een prachtig spelmoment te scoren, waardoor het gedwongen werd tot verlenging.

Terwijl Argentinië hard bleef aandringen op een doelpunt dat hen in beide toegevoegde tijden door zou stoten naar de halve finale, mocht het niet zo zijn en zou alles moeten worden geregeld tijdens de strafschoppen. Gelukkig voor de kant van Albiceste bleef Martinez zijn bekwaamheid tonen in het gebied en de rest is nu geschiedenis.

Spelen naar hun sterke punten

Slechts enkele uren voordat Argentinië hun lot besliste vanaf de strafschop, bevestigde Kroatië op dezelfde manier zijn eigen lot.

In tegenstelling tot Argentinië was hun spelplan niet om te proberen hun tegenstanders te verslaan. Het is tenslotte een hele opgave om Brazilië te verslaan en Kroatië wist dat een totale aanval niet goed voor hen zou aflopen.

Dus in plaats daarvan was hun strategie dezelfde die hen naar de kwartfinales bracht. Dezelfde die hen in 2018 naar de WK-finale bracht. Ze verdedigden met alles wat ze hadden, sloten ruimtes af en verstikten de oppositie, waardoor ze geen ruimte kregen om hun spel te spelen.

Terwijl Brazilië alles in het werk stelde om gevaar te creëren, slaagde Kroatië erin om zo ongeveer alles af te weren wat op hun pad kwam, waarbij Livaković een legendarisch optreden tussen de stokken neerzette. Ondertussen probeerde Kroatië waar mogelijk tegenaanvallen uit te voeren, waarbij ze er tegelijkertijd voor zorgden dat ze zichzelf niet blootstelden aan onnodige risico's.

Deze strategie zou keer op keer zijn vruchten afwerpen, waardoor ze helemaal tot extra tijd zouden komen. Het was echter in de 106e minuut dat Neymar een absoluut briljant aanvallend spel zou orkestreren dat ertoe zou leiden dat Brazilië uiteindelijk het Kroatische doel zou doorbreken.

Elke Brazilië-fan ter wereld likte zijn lippen en droomde van een potentiële Zuid-Amerikaanse 'clasico' in de halve finale, aangezien de strategie van Kroatië eindelijk uit elkaar viel. Waar ze niet op hadden gerekend, was de reactie van Kroatië, want tien minuten later kreeg Petkovic de kans om in het hart van het strafschopgebied te schieten en een afbuiging zou de bal langs Alisson en in het net brengen.

Ondanks de inspanningen van Brazilië zou er een einde komen aan de extra tijd en zou er een strafschoppenserie volgen. Livaković deed waar hij goed in is, een paar bijna bovenmenselijke reddingen en putten Kroatië door naar de halve finale.

Kan deze wedstrijd zonder boetes worden beslist?

Terwijl beide teams hun pass naar de halve finale te danken hebben aan hun vaardigheid in penalty's, lijkt slechts één van de twee partijen hun hele knock-outronde-strategie op hen te baseren. 

Argentinië genoot van een comfortabele voorsprong van twee doelpunten voor Nederland slaagde erin om ze naar extra tijd en strafschoppen te slepen, maar Kroatië deed niet veel om Brazilië pijn te doen tijdens de reguliere speeltijd.

In plaats daarvan stelden ze alles in het werk om ze te neutraliseren en te voorkomen dat ze hun aanvallende spel speelden. Ze lieten zien dat ze hun tegenstanders alleen pijn konden doen als ze een doelpunt achterstand hadden en dat nodig hadden om in het spel te blijven, maar toen ze eenmaal gelijk waren, gingen ze terug naar het spelplan om hun tijd af te wachten. 

Zullen ze hetzelfde spelplan gebruiken tegen Argentinië? Als je bedenkt hoe ze ook in de Ronde van 16 tegen Japan speelden, is de kans groot dat Kroatië zich opnieuw richt op strafschoppen als hun beste kans om de grote finale te halen. Met Dominik Livaković in zijn huidige vorm zou het bijna dom zijn om dat niet te doen.

Als voetbalfan kan je alleen maar hopen op een vroeg doelpunt dat de wedstrijd opent. Maar als dat niet zou gebeuren, betaalt een brutale weddenschap op Kroatië om te winnen met strafschoppen heel mooi uit op 10,0 bij Betsson.

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
Over

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries
undefined is not available in your country. Please try:

Laatste nieuws

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen
2024-06-02

Verbeter uw gokspel: insiderkeuzes, statistieken en vertrouwde beoordelingen

Nieuws