FIFA Wereldbeker - Groep E Wedstrijddag 1 Voorbeschouwing

FIFA Wereldbeker

2022-11-23

Eddy Cheung

Engeland, Nederland, Argentinië en Frankrijk hebben nu hun debuut gemaakt in het hoogste voetbalstadium, en nu is het tijd voor nog twee eeuwige favorieten om hun campagne te starten: Duitsland en Spanje.

FIFA Wereldbeker - Groep E Wedstrijddag 1 Voorbeschouwing

Terwijl de Europese reuzen de favorieten zijn om door te gaan naar de volgende ronde, kun je veel verrassingen verwachten in een groep die misschien niet zo eenvoudig is als het lijkt! Als je ons niet gelooft, vraag het maar aan Argentinië!

Duitsland tegen Japan

Viervoudig WK-kampioen Duitsland beginnen hun toernooi deze woensdag tegen Japan, een ploeg die ze nog nooit eerder in deze competitie hebben ontmoet. In feite hebben deze teams elkaar pas twee keer eerder ontmoet - beiden in internationale vriendschappelijke wedstrijden - waar Duitsland ongeslagen blijft met één overwinning en één gelijkspel.

Verlossingslied

Duitsland, dat deelneemt aan hun 20e FIFA Wereldbeker ooit, is een van de meest succesvolle teams in de competitie in de 21e eeuw en heeft sindsdien de halve finales bereikt in vier van de vijf Wereldbekers.

De WK-kampioenen van 2014 komen naar Qatar als het eerste team dat zich kwalificeert, behalve de gastheren zelf, nadat ze negen van hun 10 Europese kwalificatiewedstrijden hebben gewonnen en daarbij 36 doelpunten hebben gescoord.

Na een crash in de groepsfase in een rampzalige campagne van 2018, zullen de mannen van Hansi Flick deze keer zeker uit zijn op wraak en op zoek zijn naar een diepe run in het toernooi om de vieze smaak die vier jaar geleden in hun mond was achtergebleven, weg te spoelen.

Het patroon doorbreken

Japan heeft ondertussen niet de legendarische WK-geschiedenis die hun Duitse tegenhangers hebben. Hun eerste toernooi was pas in 1998, hoewel het hun verdienste is dat ze sindsdien bij elke gelegenheid het grote podium hebben gehaald.

Kwalificatie voor het WK tweede in hun groep - 7 punten voorsprong op Australië en slechts 1 punt achter de nu legendarische Saudi-Arabische kant - Japan komt in goede vorm aan het toernooi. Ze verloren hun laatste voorbereidingswedstrijd tegen Canada, maar zagen er het hele jaar solide uit tegen Brazilië, de VS, Zuid-Korea en Ghana.

Een interessante statistiek over Japan is echter dat ze in elk van de laatste 7 toernooien afwisselend zijn uitgeschakeld in de groepsfase of in de Ronde van 16. Sinds ze de Ronde van 16 in Rusland 2018 hebben gehaald, zijn ze voorbestemd om te crashen in Qatar of zullen ze het patroon kunnen doorbreken?

Hoewel een overwinning voor Duitsland geen grote waarde heeft voor een prijs van 1,44, zien we dat dit een ingewikkelder wedstrijd is dan het op papier lijkt. Tegen een prijs van 3,00 bij Betway, Duitsland, is winnen en de scores van beide partijen zeker de moeite waard om naar te kijken.

Spanje tegen Costa Rica

De kampioenen van het WK 2010 ontmoet het underdog-team dat iedereen deed dromen van 2014 wanneer Spanje Costa Rica ontmoet op woensdag 22 november in het Al Thumama Stadium in Doha.

Hoewel dit de eerste keer is dat deze teams elkaar ontmoeten in het WK, hebben ze elkaar de afgelopen tien jaar drie keer ontmoet, waarbij Spanje ongeslagen uit het team kwam met 2 overwinningen en een gelijkspel. De meest recente van hun ontmoetingen was in 2017, toen ze 5 voorbij de Midden-Amerikaanse kant duwden.

Nieuw team, dezelfde verwachtingen

Met nog maar één speler over van de WK-selectie die het toernooi van 2010 won - Sergio Busquets van Barcelona - heeft Spanje de afgelopen jaren veel werk moeten verzetten om hun team weer op te bouwen.

Dat harde werk heeft echter zeker zijn vruchten afgeworpen, aangezien ze een jonge en veelbelovende ploeg naar de beker hebben gehaald die grote ambities heeft - grenzend aan verplichtingen - om een diepe run te maken in het toernooi en onderweg wat mooi Spaans voetbal te laten zien.

Gelukkig voor hun ambities arriveren de Reds in uitstekende vorm op het WK - ze hebben vier van hun laatste 5 wedstrijden gewonnen en kwalificeren zich voor de halve finales van de UEFA Nations League van een aantal solide schermen.

Hoewel de Spanjaarden meer bekend staan om hun op balbezit gebaseerde aanvallende manier van voetbal, kregen ze opmerkelijk genoeg slechts 3 doelpunten tegen tijdens deze periode, wat aantoont dat hun verdediging niets is om mee te spotten.

Kan Costa Rica twee keer een wonder verrichten?

Het jaar was 2014. Het kleine Midden-Amerikaanse land Costa Rica werd aangetrokken door wat iedereen de "Groep des Doods" noemde in Brazilië, waar ze het moesten opnemen tegen 3 eerdere WK-kampioenen: Uruguay, Italië en Engeland. Ze hadden geen schijn van kans in de hel. Costa wie?

Of dat dacht iedereen tenminste. Dus toen ze Uruguay en Italië versloegen en vervolgens gelijk speelden tegen Engeland om zich niet alleen te kwalificeren voor de volgende ronde, maar zelfs bovenaan de groep stonden, kende de hele wereld plotseling hun naam. 

Het sprookje was echter nog niet voorbij, want dan zouden ze Griekenland verslaan in de Ronde van 16 voordat ze uiteindelijk moesten afzien van strafschoppen tegen Nederland.

Hoewel dit 8 jaar geleden was en er minder dan een handvol van dezelfde spelers uit die ploeg overblijven, zou het gek zijn om Costa Rica buiten beschouwing te laten in weer een andere groep waarvan het lijkt alsof ze er niet levend uit kunnen komen.

Als je op zoek bent naar een verstandige weddenschap, dan lijkt de Over 2.5 op 1.64 een goede optie. Als je echter wilt dromen dat er weer wonderen kunnen gebeuren, kost de overwinning voor Costa Rica 25,00 bij Betsson.

Laatste nieuws

Wie worden de Baseball Hall Famers in 2023?
2022-11-30

Wie worden de Baseball Hall Famers in 2023?

Nieuws