Het Point Spread-weddenschapshandboek

Als je een beetje aan sportweddenschappen hebt gedaan, dan ben je waarschijnlijk point spread betting tegengekomen, beschikbaar in de meeste sportsbooks.

Point spread betting is de meest populaire vorm van online sportweddenschappen, waarmee u met één vinger op grote professionele sporten kunt wedden. Het is een lonende manier (cha-ching, cha-ching!) om het plezier en de intensiteit van het kijken naar je favoriete teams te vergroten.

Of je nu een doorgewinterde gokker bent op sportevenementen of nieuw bent in het spel, hier is een gids om je te helpen de basisprincipes te begrijpen van wat point spread bets zijn, hoe point spread werkt, de soorten kansen, het plaatsen van een weddenschap en meer.

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter
Point Spread Bets uitgelegd

Point Spread Bets uitgelegd

Als het gaat om sportevenementen, zijn teams en individuele spelers niet precies gelijk of gelijk aan elkaar als je kijkt naar hun vaardigheid of bekwaamheid en algehele prestaties. De waargenomen kloof is vaak duidelijk wanneer ze het tegen elkaar opnemen in games of wedstrijden, en dit is precies waar - en waarom - de spread bet nodig is in de bloeiende arena voor sportweddenschappen.

Spread betting is er een van de meest populaire soorten sportweddenschappen in basketbal en American football, en om het speelveld tussen teams in een wedstrijd gelijk te trekken en om de spanning en opwinding voor gokkers, sportsbooks, oddsmakers, bookmakers of 'bookies' op te voeren, creëren puntenspreidingen die allure toevoegen aan zowel de favoriet (beschouwd als meer kans om te winnen) en de veronderstelde underdog (waarvan wordt aangenomen dat ze minder kans hebben om te winnen). Dit betekent dat weddenschappen met gespreide punten in wezen een handicap toevoegen aan het betere team door een marge van punten of goals of runs te creëren waarmee ze moeten winnen. Aan de andere kant, met een puntenspreiding, profiteert de underdog van een voordeel waardoor ze het spel met een bepaald aantal punten kunnen verliezen en toch de spreiding kunnen dekken.

Rookie inzetten? Het concept lijkt misschien verwarrend, maar het is vrij eenvoudig - laten we het eenvoudiger maken door naar een echt voorbeeld te kijken.

Als je een puntenspreidingslijst ziet, zul je zien dat de twee teams een nummer naast zich hebben staan. Dit aantal is de puntenspreiding. Je ziet er ook een minteken (-) of een plusteken (+) naast.

 • Het minteken (-) geeft aan dat het team in kwestie de favoriet is om te winnen.
 • Het plusteken (+) geeft aan dat het team in kwestie de underdog is.

Laten we doen alsof er een is NFL-wedstrijd nadert, en dit is de puntenspreiding:

 • Rams -110 -5,5 (moet winnen met 6 of meer punten)
 • Bengalen -110 +5,5 (kan winnen of verliezen met 1 tot 5 punten)

Laten we nu zeggen dat het spel is gespeeld en het Rams-team wint, zoals verwacht, met een score van 30-27. Dit is een marge van 3 punten, maar omdat in het bovenstaande voorbeeld staat dat ze met 6 of meer moeten winnen, zouden de spread bettors van de Bengals zegevieren. Als de score zou eindigen met een grotere marge van bijvoorbeeld 10 punten, zouden de spread-beters van de Rams hun weddenschappen winnen.

En -110, dat is ook naast de spread. Wat betekent het?

Dit zijn de uitbetalingskansen, gewoonlijk de 'vig' (afkorting van vigorish) of 'juice' of American Odds genoemd. De vig is wat de bookmakers in rekening brengen voor het accepteren van een weddenschap.

-110 is het klassieke cijfer en dat betekent dat voor elke $ 1 die een gokker wil winnen, hij $ 1,10 moet riskeren. Als ze een lucratiever bedrag willen winnen van bijvoorbeeld $ 100 tegen een kans van -110, moeten ze $ 110 riskeren.

Point Spread Bet-resultaten

Bij een spread bet zijn er 3 mogelijke uitkomsten: winnen, verliezen of een push. We weten al wat het betekent om te winnen en te verliezen, maar wat is een push? Welnu, een push is wanneer het resultaat precies op de spread bet-marge valt. Terwijl bij een overwinning een sportsbook de gokker volledig betaalt op basis van de prijs van de weddenschap, eindigt een push (die vaak -110 is) in een geannuleerde weddenschap en krijgen gokkers hun oorspronkelijke weddenschappen terugbetaald.

Gelijk op elkaar afgestemde teams

In sommige gevallen worden spellen vermeld als 'evens', 'kies ze' of simpelweg 'PK', wat betekent dat de twee teams die tegen elkaar spelen, worden gezien als standaard of gelijk in hun kans om te winnen of te verliezen. Wanneer dit gebeurt, zal er geen puntenspreiding zijn, maar beide zijden kunnen worden vermeld op -110 voor de prijs. De partij waarop u inzet, kan het spel regelrecht met elke marge winnen om uw weddenschap te winnen, en een push is alleen het resultaat als de score gelijk is - als dat het geval is, krijgt u uw oorspronkelijke inzet terugbetaald.

De haak

Dit is een andere veelgebruikte term voor spread bets. In een notendop, de haak is het halve punt dat het potentieel heeft om de uitkomst te laten slingeren, ongeacht het hele puntnummer.

Point Spread Bets uitgelegd
Overwegingen bij gespreid wedden

Overwegingen bij gespreid wedden

We zouden van deze basisgids gemakkelijk een zeer gedetailleerd stuk kunnen maken, maar dat zal je overweldigen. In plaats daarvan concentreren we ons op de belangrijkste mechanismen van point spread bets, en daarmee zullen we enkele overwegingen in acht nemen voordat we erin duiken:

Verspreidingen kunnen veranderen

Bij het plaatsen van een point spread bet, zijn de odds waaraan u zich in eerste instantie verbindt, de odds die worden gebruikt om uw uitbetaling te bepalen als u wint. Het is heel normaal en vrij gewoon dat een spread verandert en dat lijnbewegingen plaatsvinden naarmate het spel dichterbij komt, maar het is belangrijk op te merken dat deze wijzigingen geen invloed hebben op de weddenschap die je hebt genomen.

Zet in op het midden

In de beginfase van weddenschappen is het gebruikelijk dat één team de meeste weddenschappen binnenhaalt. Wanneer dit gebeurt, verschuift de spreiding om gokkers te verleiden naar de andere kant te zwaaien. Nogmaals, het is een manier voor sportsbooks om het speelveld gelijk te trekken. Dit creëert een kans om in het midden in te zetten, dat wil zeggen op beide kanten inzetten, waarbij elke kant zijn eigen spread heeft. Als het resultaat of de uitkomst van het spel in het midden van beide ligt, win je twee keer.

Punten kopen

Ja, het is een ding! In het geval van Amerikaans voetbal en basketbal kunt u uw kansen op het winnen van een spread vergroten door punten te kopen om de lijn in uw voordeel te herwerken.

Voordeel thuisveld

Afgezien van het bepalen van het favoriete team met een meer populaire vorm, zijn er nog andere factoren waarmee oddsmakers rekening moeten houden bij het creëren van puntenspreidingen. Zoals waar de wedstrijd wordt gespeeld, want een thuisvoordeel heeft voordelen voor het team dat in hun eigen stadion speelt - we zien dit in de meeste sportdisciplines.

Overwegingen bij gespreid wedden
Moneyline-weddenschappen versus puntenspreidingen

Moneyline-weddenschappen versus puntenspreidingen

Moneyline- en point-spreads zijn beide relatief eenvoudige weddenschappen, perfect voor beginners. We hebben uitgelegd wat het nut is van spread betting, maar wat is een moneyline weddenschap, en welke is superieur? Het hangt er van af.

Een moneyline-weddenschap is het meest basale type sportweddenschappen en het is ook het eenvoudigst te begrijpen. In wezen voorspellen gokkers wie er zal winnen (de uiteindelijke score is geen overweging) in een bepaald spel of sportevenement. Als uw gok werkelijkheid wordt, wint u en maakt u winst. Als je fout zit, verlies je.

Puntspreads vereisen wat meer contemplatie, aangezien gokkers geen regelrechte winnaar kiezen - ze selecteren een team om te winnen tegen de spread. Een spread bet is grotendeels gericht op de eindscore en is iets ingewikkelder dan een moneyline bet, maar heeft het voordeel van grotere uitbetalingen.

Moneyline-weddenschappen versus puntenspreidingen
Andere soorten sportweddenschappen

Andere soorten sportweddenschappen

Parlays: Een parlay of een accumulator is een combinatie van verschillende weddenschappen in één weddenschap. Elke weddenschap, of leg zoals het gewoonlijk wordt genoemd, moet doorkomen om een parlay te winnen. Hoewel parlays de risicovollere weddenschapsoptie zijn, zijn ze aantrekkelijk omdat de kansen groter zijn en gokkers op meer sportevenementen kunnen wedden met een enkele inzet.

Over/Under: Bij een over/under-weddenschap bepaalt de bookmaker de totale score en gokkers voorspellen of het resultaat boven of onder dat bedrag zal zijn. Als je kiest en de gecombineerde score van de teams is inderdaad hoger dan het ingestelde totaal, dan win je.

Andere soorten sportweddenschappen
Hoe u online op sport kunt wedden

Hoe u online op sport kunt wedden

Het belangrijkste is dat u bij het plaatsen van een weddenschap een gelicentieerd sportsbook of casino kiest dat bekend staat om het gebruik ervan geavanceerde software van toonaangevende providers in de handel. Dit garandeert een eersteklas gokservice en levert een algehele elite gokervaring op.

Unieke goksoftware om naar uit te kijken

OpenBet

OpenBet creëert de gokinterface voor enkele van de grootste online bookmakers ter wereld. Ze worden beschouwd als topspelers op de softwaremarkt en met de legendarische Informix Dynamic Server van de aanbieder kunnen miljoenen weddenschappen naadloos en gelijktijdig worden geplaatst via verschillende bookmakers.

Geniteit

Geneity, gelicentieerd door de UK Gambling Commission, is een softwareleverancier die valt onder Playtech. Het multi-channel bookie-platform is het meest opmerkelijk omdat het meer dan 100 voetbalwedmarkten voor een bepaalde wedstrijd kan creëren.

SBTech

Veel nieuwe sportsbook-operators in het VK werken samen met SBTech voor hun bekroonde white-label-oplossing die concurrerende kansen biedt op verschillende markten voor sportweddenschappen.

verraden

Betradar is het brein achter sportgerelateerde livescores en digitale inhoud op veel toonaangevende bookmakersites, zoals bet365.

Geïnspireerd gamen

Een andere software-pionier in de branche, Inspired Gaming, weet het een en ander over het produceren van virtuele sportweddenschappen van wereldklasse. Ze zijn ook toonaangevend op het gebied van servergebaseerde technologie en werken samen met OpenBet om enkele van de beste virtuele sportproducten aan te bieden.

Kambi

Wanneer u toonaangevende sportsbook-operators zoals Unibet, 888Sport en Leo Vegas bezoekt, zult u merken dat ze allemaal beschikken over de gebruiksvriendelijke interfaces van Kambi. De in Malta gevestigde softwareleverancier biedt ook een white-label sportsbook-platform met meer dan 120.000 live weddenschappen per jaar en zo'n 250.000 pre-match evenementen.

Stappen voor het plaatsen van een online weddenschap

De beste oplossing voor online gokken is om er gewoon in te duiken en te beginnen. Begin klein en vergeet niet om plezier te hebben!

 1. Zoek een gerenommeerd, gereguleerd sportsbook of een online casino dat u vertrouwt. We zullen zometeen enkele van onze favoriete sites delen.
 2. Maak een account aan of log in om een weddenschap te plaatsen.
 3. Blader door het aanbod van sportweddenschappen en kies er een die u aanspreekt.
 4. Doe een directe/directe aanbetaling.
 5. Maak uzelf vertrouwd met de regels en strategieën voor weddenschappen.
 6. Stel altijd een budget vast en overschrijd nooit het bedrag.
 7. Plaats uw inzet.
Hoe u online op sport kunt wedden
Hoe u de beste sites voor puntenspreiding kiest

Hoe u de beste sites voor puntenspreiding kiest

Bij het overwegen van de juiste sportsbook om de weg vrij te maken voor een leuke en succesvolle gokreis, is het belangrijk om naar deze niet-onderhandelbare kenmerken te kijken:

Een gelicentieerd casino

Kies altijd een gerenommeerde en vertrouwde bookmaker met een erkende online casinolicentie die een ervaring garandeert die veilig, beveiligd, gereguleerd en eerlijk is. Bekijk ook de stortings- en opnamemethoden van de site om te zien of de betalingsopties overeenkomen met uw behoeften.

Lees Recensies

Doe je onderzoek, zoek beoordelingen van derden en ga in gesprek met andere gokkers die een beetje weten over de markt en waar ze kunnen wedden. Een goede review van een sportsbook bevat informatie over de beschikbare betalingsopties van het platform, bonussen, promoties, de sporten die worden bestreken, enz.

Online Sportsbook-promoties

Bonussen, promoties, gratis weddenschappen en andere concessies kunnen de winst echt verhogen, vooral voor beginnende gokkers.

Klantenservice

Een gerenommeerde online bookmaker zal transparant zijn over zijn activiteiten, en dit omvat ook het beschikbaar hebben van een deskundige helpdesk of iets dergelijks voor gokkers. Of het nu gaat om een fysiek adres, een callcenter, e-mail of chatten met een consultant via sociale media: de klantenservice moet altijd beschikbaar zijn.

Hoe u de beste sites voor puntenspreiding kiest
Topsporten om op te wedden

Topsporten om op te wedden

We hebben het al eerder gezegd: sportweddenschappen, met name deelname aan een puntenspreiding, zijn een leuke en vermakelijke activiteit die je op het puntje van je stoel houdt dankzij de spanning en opwinding. Het biedt toevallig ook de mogelijkheid om in te zetten om echt geld te winnen. Met dit in gedachten hebben we onze favoriete sporten om op te wedden beperkt en staan erop dat je ze (en de point spread bet) eens probeert:

Voetbal

Natuurlijk lopen we voorop met de populairste point spread teamsport, voetbal. Het is niet alleen een iconische sport die geliefd is bij en gevolgd wordt door miljoenen over de hele wereld, maar voetbal biedt ook veel voordelen vanuit het perspectief van weddenschappen. Het heeft opmerkelijke markten voor weddenschappen vanwege de sterk strategische stijl. En wat is meer? Het is gemakkelijk en breed toegankelijk in vertrouwde sportsbooks, en het biedt ook ongelooflijk concurrerende kansen op verschillende evenementen.

Paardenracen

Als je nadenkt over weddenschappen, kun je de wedmarkt voor paardenrennen. Het is enorm op wereldschaal en biedt een groot strategisch voordeel. Sportsbooks met het aanbod bieden live verslaggeving en de beschikbaarheid van streaming is gemakkelijk toegankelijk. Paardenrennen biedt ook enkele unieke promoties en net als voetbal is het marktaanbod enorm indrukwekkend.

NBA

Basketbal is mogelijk een van de meest snelle, opwindende sporten om naar te kijken en om op te wedden. Teams zijn over het algemeen zeer bekwaam en bedreven, dus elkaar spelen resulteert vaak in zeer close-games om nog meer opwinding op te wekken. Gokkers die geïntrigeerd zijn door strategie en statistieken kunnen dat echt duik diep in NBA-weddenschappen.

Topsporten om op te wedden
Tips en trucs voor sportweddenschappen voor succes

Tips en trucs voor sportweddenschappen voor succes

Leer de kansen

Ga terug naar de basis, of het nu online of live wedden is. Ontdek de ins en outs van weddenschappen om uw kans om te winnen te verbeteren.

Verander dingen

In plaats van al uw geld in één weddenschap te stoppen, kunt u het beter over meerdere weddenschappen verdelen.

Wortel voor de Underdog

Het is normaal dat u het meer populaire, statistisch betere team wilt steunen, maar over het algemeen biedt wedden op de underdog meer waarde en een grotere uitbetaling als de uitkomst in uw voordeel is.

Tips en trucs voor sportweddenschappen voor succes
About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
Over

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries

FAQ

Alles wat je moet weten over casino's

Wat is het punt spread betting?

Point spread betting is een vorm van sportweddenschappen die zich richt op het matchen of egaliseren van het speelveld tussen tegengestelde teams. In een notendop, een puntenspreiding is een weddenschap op de marge van de overwinning bij een sportevenement zoals voetbal of basketbal.

Is point spread betting goed voor beginners?

Ja, point spread betting is een eenvoudige gokoptie, perfect voor beginners. Er is zeker enige vaardigheid en kennis vereist voor succes, dus als je net begint met gokken, overweeg dan misschien eerst moneyline-weddenschappen - het is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen.

Wat zijn de topsporten om op te wedden?

Sportweddenschappen omvatten verschillende evenementen, maar de favorieten om op te wedden zijn voetbal, paardenraces en basketbal.

Wat is live wedden?

In-play, in-running of live wedden is wedden in real-time terwijl het evenement plaatsvindt.

Wat is een thuisvoordeel?

Een thuisvoordeel is een intrinsiek voordeel dat een team heeft ten opzichte van een ander bij het spelen van een wedstrijd of wedstrijd in hun eigen 'thuisstadion'.